Poučení z volby Karla S.

15. 12. 2017 21:59:09
Před pěti lety jsem chtěla za prezidenta Karla Schwarzenberga. Volila jsem ho v prvním i druhém kole, propagovala a drobně finančně podpořila. Nevědomky a docela určitě nechtěně jsem tak pomohla zvolit prezidentem Miloše Zemana.

Karel Schwarzenberg je osoba ctihodná, sympatická (aspoň pro někoho), charismatická, nese v sobě poselství Václava Havla a před pěti lety měla navíc ještě super číro a celkově mladistvou kampaň. Výsledkem bylo, že nadchl nás havloidy, pražskou kavárnu, ale i spoustu lidí, kterým záleželo na prozápadním a proevropském směřování naší země. Jaké to bylo nadšení, když se dostal proti Zemanovi do druhého kola. Toho jásotu! Bohužel nás nějak nenapadlo, pro kolik lidí je kníže absolutně nepřijatelný. Proto, že je Rakušan. Přivandrovalec. Bohatec. Šlechtic. Má rakouskou manželku, která neumí česky. Atd. Zkrátka, Miloš Zeman si ho v druhém kole namazal na chleba. A tak jsme my havloidi, pražská kavárna a spousta lidí, kterým záleželo na prozápadním a proevropském směřování naší země, dostali za prezidenta místo knížete Zemana. Přesně podle cimrmanovského hesla „kdo chce mít moc, nemá nic“.

Mnohokrát mě od té doby napadlo, jak by to bylo dopadlo, kdyby se do druhého kola dostal Jan Fischer. Nemastný neslaný, ničím neoslňující, ale slušný premiér úřednické vlády a nepochybně člověk s prounijní a prozápadní orientací... Dokázal by on porazit ve druhém kole Zemana, kdyby se tam dostal? Jsem přesvědčená, že ano. Asi by ho volila i část těch, kteří pak volili Zemana jako - z jejich pohledu - menší zlo.

Možná jsme mohli mít prezidenta, který by sice nebyl oslnivý, ale za kterého bychom se rozhodně nemuseli stydět (a já se za Zemana styděla mockrát), který by nás netahal k Rusku a Číně, na Hradě by neseděli Ovčáček, Mynář a Nejedlý, ale nějaký nudný normální mluvčí a obyčejný kancléř s prověrkou.

Takže když teď někdo tvrdí, že na Hrad nutně potřebujeme Topolánka, protože to je konečně pořádný chlapák, který bude vědět, jak se postavit Babišovi, jak to osladit Evropě atd., tak ať si prosím vzpomene na ten pět let starý příběh. Topolánek je v druhém kole nepřijatelný pro mnohem víc lidí než byl před lety Schwarzenberg a Zemanovo další volební období by tak bylo celkem spolehlivě zaručeno. Opravdu to chceme?

Autor: Jana Plamínková | pátek 15.12.2017 21:59 | karma článku: 42.10 | přečteno: 10345x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.29 | Přečteno: 982 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 281 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.90 | Přečteno: 842 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 522 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1208

Vystudovala jsem Přírodovědeckou fakultu University Karlovy, obor geologie. Pracovala jsem jako novinářka a redaktorka se specializací na přírodní vědy, životní prostředí a úspory energie. V letech 1986-87 jsem studovala v Číně čínštinu a geologii. Napsala jsem knihu Slabikář ekologického bydlení. Psala jsem i o cestování, životním stylu a o všem možném dalším. Ve volbách v roce 2006 jsem byla zvolena starostkou Městské části Praha - Slivenec, v roce 2010 i 2014 jsem svůj post obhájila. V  říjnu 2014 jsem se dostala do Zastupitelstva Hlavního města Prahy a v listopadu jsem byla zvolena radní pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí. V říjnu 2015 po odvolání náměstka Stropnického jsem dostala navíc na starost územní rozvoj a územní plán Hlavního města Prahy. 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...