Tramvaj metro dráha, jak se to rýmuje

29. 08. 2017 23:41:36
Před lety předstoupil tehdejší primátor Bém před pražské zastupitele s velkolepým plánem: pokračování metra A nepovede z Dejvické přímo na letiště, jak se do té doby předpokládalo, ale vezme to velkou odbočkou na jih do Motola.

Tam zatím skončí, ale v další etapě se jistě na to letiště dostane. Zastupitelé na to koukali, ale mlčeli, protože primátoru Bémovi se neodporovalo. Zlí jazykové tvrdili, že si odbočku na jih vymohl tehdejší starosta Prahy 5 Jančík, ale to byla jistě jen zlá slůvka, že. V každém případě se počítalo s tím, že metro bude na letiště pokračovat právě z Motola. Později po konci primátorování Béma byla myšlenka prodloužit metro na letiště opuštěna, neboť to prý není ekonomické – na letišti není takový provoz, aby to stačilo metro „uživit“, a navíc je potřeba zajistit napojení Kladenska na vlakovou dopravu. Byla proto zvolena varianta „rychlodráha na Kladno s odbočkou na letiště“, kterou by hradil stát. Tuto variantu nyní stát rozpracovává. Má za sebou těžké dohadování především s Prahou 6 a 7.

Nyní se objevila myšlenka metra na letiště z Veleslavína. Což o to, má to logiku, je to kratší a asi i lepší než z Motola, jen se s tím nikdy nepočítalo a je tudíž otázkou, zda tuto odbočku lze vůbec udělat. Resp. udělat lze skoro vše, ale kolik by to stálo.

Vadí mi na tom jedna věc: podle mě by město i stát měly mít v oblasti dopravy jasné, ucelené koncepce na dlouhou dobu dopředu, s jasně narýsovanými prioritami. A těchto koncepcí, zpracovaných vynikajícími odborníky a tudíž zaručujících, že půjde o trasu s optimálním poměrem užitek – finance, by se stát i město měly držet, ať už mají politici nápady jaké chtějí. Takhle jen skáčeme ode zdi ke zdi a výsledek žádný, což je škoda vždy a u dopravy na letiště zvlášť.

A mimochodem, zatím mi nikdo nevysvětlil, proč by na letiště nemohla vést docela obyčejná tramvaj. Trať na Dědinu už je v hodně pokročilém stadiu a to je od letiště už jen coby kamenem dohodil. Jedna zastávka Staré letiště, druhá terminály 1 a 2... Určitě by to bylo ze všech druhů dopravy postaveno nejrychleji a za nejméně peněz. Jen doufám, že to není hlavní důvod, proč se o tom ani neuvažuje.

Autor: Jana Plamínková | úterý 29.8.2017 23:41 | karma článku: 22.35 | přečteno: 828x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 625 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1208

Vystudovala jsem Přírodovědeckou fakultu University Karlovy, obor geologie. Pracovala jsem jako novinářka a redaktorka se specializací na přírodní vědy, životní prostředí a úspory energie. V letech 1986-87 jsem studovala v Číně čínštinu a geologii. Napsala jsem knihu Slabikář ekologického bydlení. Psala jsem i o cestování, životním stylu a o všem možném dalším. Ve volbách v roce 2006 jsem byla zvolena starostkou Městské části Praha - Slivenec, v roce 2010 i 2014 jsem svůj post obhájila. V  říjnu 2014 jsem se dostala do Zastupitelstva Hlavního města Prahy a v listopadu jsem byla zvolena radní pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí. V říjnu 2015 po odvolání náměstka Stropnického jsem dostala navíc na starost územní rozvoj a územní plán Hlavního města Prahy. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...