Bude v Praze nedostatek bytů?

7. 09. 2016 23:18:36
V poslední době se objevují v různých českých novinách články o tom, jak v Praze ubývá volných bytů na prodej, jak se doprodávají i staré ležáky, jak nová výstavba nepokračuje a že během pár let si lidé nebudou mít co koupit.

Developeři tvrdí, že v Praze nejsou volné pozemky, na kterých by se dalo stavět. Proto si často koupí pozemek, který je dle územního plánu polem, a pak doufají, že se jim podaří změnit územní plán tak, aby se stal stavebním. Nedělají to ovšem zdaleka jen pro to, že by volné pozemky nebyly. Je to pro ně výrazně výhodnější. Pole koupí za pár korun, za stavební pozemek by museli vysázet minimálně 4- 6 000 Kč za metr. Proto ty obrovské tlaky na změny na změny územního plánu. A když už koupí stavební pozemek, tak z něj hodlají vytěžit maximum. Koupí-li si pozemek, na kterém mohou stát rodinné domy, snaží se změnit koeficienty využití tak, aby se tam daly postavit mnohem vyšší bytové domy. To už dnes nejde tak snadno jako dříve, protože tyto změny se musí po rozhodnutí soudů pořizovat jako řádné změny územního plnu a trvá to tudíž dlouho. Navíc si lze klást otázku, proč by se tam nemělo postavit to, co je v územním plánu povoleno.

Na druhou stranu je pravda, že volných stavebních pozemků není moc. Díky restitucím se velká část pozemků vrátila původním sedlákům či jejich potomkům. Ti zpravidla po revoluci část půdy prodali, aby si mohli postavit domy pro sebe či pro své děti, rozjet podnikání, podívat se po světě a podobně. Nyní jsou mnozí z nich „za vodou“, pozemky prodávat nepotřebují a ani nechtějí, protože mají (dozajista oprávněný) pocit, že půda je něco, co má trvalou hodnotu a v čem mají jednoduše a bezpečně uložené peníze. Opticky to tedy vypadá, že stávající územní plán umožňuje ubytovat až 450 000 lidí, fakticky je to ale mnohem méně, právě proto, že mnohé stavební pozemky nejsou ve skutečnosti pro výstavbu dostupné.

Situaci podle mého názoru nevylepší ani nový Metropolitní plán. Jeho autoři zcela správně tvrdí, že stavět by se mělo především na nevyužívaných přestavbových plochách (brownfieldech) v širším centru, jako jsou např. pozemky bývalých nákladových nádraží na Žižkově či na Smíchově, nevyužívané pozemky kolem dráhy v Bubnech, pozemky bývalých průmyslových areálů ve Vysočanech, Hloubětíně atd. To je nepochybně správná cesta, protože zastavovat pole na okrajích a tato území v širším centru nechávat ladem bylo zcela absurdní. Autoři nového Metropolitního plánu ale také plánují výstavbu v centru maximálně zhustit, protože mají pocit, že je Praha velmi řídká a na hranici rentability. To už je diskutabilnější, protože to povede buď k záborům zeleně (nový územní plán se ale pojmu „zeleň“ důsledně vyhýbá), nebo k velkému výškovému nárůstu nové výstavby, nebo k obojímu. Což současní obyvatelé asi neponesou nadšeně. Na druhou stranu metroplán velmi důsledně omezuje výstavbu v okrajových částech. Ponechává jen to, co už obsahuje stávající územní plán, ale prakticky žádné nové plochy pro zástavbu neumožňuje, veden snahou omezit suburbanizaci, tedy zástavbu do volné krajiny. V kombinaci s výše uvedenou majetkovou držbou to opravdu může vést k nedostatku vhodných pozemků pro výstavbu. K omezení suburbanizace přitom nedojde, neboť lidé toužící po bydlení v domečku se zahrádkou si prostě jen zakoupí pozemek pár metrů od pražských hranic ve Středočeském kraji. Městské části už se proti tomu začínají ozývat. Na jedné straně se bouří centrální městské části, kterým vadí nadměrné nahuštění zástavby, na druhé straně okrajové části, které si stěžují, že nebudou moci normálně přirozeně růst. Nespokojeni tak jsou vlastně všichni.

Jak z toho ven? To, že se někomu v 90. letech změnilo pole na stavební pozemek, byla pro mnohé šance. Někdo ji využil, někdo ne. Stavební zákon umožňuje odejmout pozemky ze zastavitelných pozemků, pokud se na nich v době platnosti územního plánu bez důvodu nezahájí výstavba. Bylo by tedy možné majitelům pozemků říct: fajn, vy jste svou šanci stavět před 16 lety dostali a nevyužili jste ji. Nyní tedy učiníme z vašich pozemků opět pole, aby svou šanci dostali i jiní. Tuto možnost danou stavebním zákonem ale metroplán absolutně nevyužívá. Nebydlící tedy asi budou mít smůlu. Buď budou bydlet na brownfieldech v bytech, nebo za Prahou. Nic mezi tím totiž nebude.

Autor: Jana Plamínková | středa 7.9.2016 23:18 | karma článku: 13.84 | přečteno: 592x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 627 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1208

Vystudovala jsem Přírodovědeckou fakultu University Karlovy, obor geologie. Pracovala jsem jako novinářka a redaktorka se specializací na přírodní vědy, životní prostředí a úspory energie. V letech 1986-87 jsem studovala v Číně čínštinu a geologii. Napsala jsem knihu Slabikář ekologického bydlení. Psala jsem i o cestování, životním stylu a o všem možném dalším. Ve volbách v roce 2006 jsem byla zvolena starostkou Městské části Praha - Slivenec, v roce 2010 i 2014 jsem svůj post obhájila. V  říjnu 2014 jsem se dostala do Zastupitelstva Hlavního města Prahy a v listopadu jsem byla zvolena radní pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí. V říjnu 2015 po odvolání náměstka Stropnického jsem dostala navíc na starost územní rozvoj a územní plán Hlavního města Prahy. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...